Home  
 

Bio

Je moet nooit een schilderij kopen omdat je de schilder aardig vindt. Je wordt geraakt door het kunstwerk, of niet, ongeacht kennis over de maker. Je hoeft dus niets over de kunstenaar te weten.

Er is iemand die daar heel anders over denkt. Hij heet Gert Jan Pos en misschien heeft hij gelijk. Hij schrijft het onderstaande.

Fred Appel - Variaties op een thema

HIJ SCHILDERT
Altijd. Dat is altijd vanzelf gegaan. Improviseren is daarbij iets vanzelfsprekends. Zoals een muzikant varieert op een thema, een notenreeks die hem treft. Het schetsen en schilderen begint meestal figuratief. Eerst is er het beeld waardoor hij wordt geraakt. Dat kan een landschap zijn, een gezicht of een lichaam. Eigenlijk van alles. Daarna volgt via de improvisatie de abstractie.

WAT?
Een terugkerend motief is opgedaan tijdens een busreis tussen Malaga en Granada.
Door hoogteverschillen in het berglandschap waren de uitgestrekte Andalusische olijfgaarden bijna overzichtelijk. Daarbij voegde zich de rode aardkleur, gezien vanuit het vliegtuig boven Spanje. De structuur van dat landschap maakte door de gecultiveerde aanplant van de bomen het perspectief bijna exact. Tegelijkertijd werd dat weer aangenaam ontregeld door het heuvelachtige aspect. Dat beeld is in zijn hoofd blijven zitten. Het blijkt voorlopig een onuitputtelijke bron voor telkens weer andere invalshoeken en uitwerkingen. Dit geldt voor meer ‘thema’s. Zoals o.a. de benen van zijn vriendin. Het uitgangspunt is meer dan eens hetzelfde. De schilderijen zijn allemaal anders.

WIE?
Hij schildert dus sinds altijd. Hij zegt altijd te hebben geweten dat schilderen zijn vak zou worden. Hij heeft daarvoor alleen wel een paar onpraktische aanloopkeuzes gemaakt. Zoals financiering d.m.v. een full-time kantoorbaan. Op dit moment heeft hij zich helemaal toegelegd op het schilderen.

EN NU?
Wat hij maakt wil hij graag delen met anderen. Hij hoopt dat de fascinatie overkomt. Hoe zijn schilderijen eruit zien, is een klein beetje te zien op deze site.

In werkelijkheid zien ze er anders uit. Langskomen om eens te kijken kan. Bel om een afspraak te maken. (parkeren kan voor de deur)